Thursday, May 17, 2007

Erin Brockovich

Dulu dh tgk cite ni tapi tak paham. semalam tgk baru paham(sbb dh blajar law kot)..kui3. kisah ni kisah benar.Erin seorg kerani beranak tiga kat sebuah law firm ni.die berusaha keras nak saman sebuah syarikat utiliti terbesar kat US iaitu PG & E sbb lebihan2 toksik yg ada chromium 6 menyebabkan ramai penduduk kat situ sakit dan mati (termasuk ayam dan katak).sakit2 kanser,tumor, gitu2 la.tapi diorg ni sume ingatkan bukan disebabkan oleh kilang kat umah diorg tu.sbbnye PG & E dah edarkan risalah yang lebihan2 tu ada chromium 3 (yang tak bahaya) bukan chromium 6 (yang bahaya).jadi penduduk2 ni pn percaye la.erin jd suspicious sbb syarikat tu bayar sume bill ubat diorg ni n nak beli tanah diorg dgn harga yg murah.bila dia siasat2 tgk2 hampir semua penduduk sakit yg mana simptom2 nya sama dgn yg boleh disebabkan oleh chromium tu.memula bos die (lawyer firm tu) xnak amik kes tu sbb risky (takut kalah-syarikat tu besar) tapi akhirnya berjaya dipujuk erin dan die bersatu dgn seorg lawyer yg hebat utk menanggung kosnye.yang terharu nye, erin kenal sorg2 penduduk kg tu dan berjaya tawan hati mereka dan jadi sgt rapat ngan diorg.(FYI-penduduk2 tu lebih kurang 600 org).erin pegi kat setiap umah dan mintak sign diorg sbb nak kenakn jugak syarikat jahat ni.last2 hakim bg judgment PG & E kena bayar 333juta dolar iaitu jumlah terbesar dlm sejarah kat US.bagus la erin ni, usaha keras walau gaji tak berapa.tapi bos die bg jugak 2 juta sbb usaha keras dia tolong penduduk2 tu. syabas erin,penegak keadilan! nak tau lagi-cari la dalam tenet. dalam http://www.donnacooperoboyle.com/brockovich.htm ada gambar erin yang sebenar(julia robert pun ade)

Monday, May 07, 2007

uhhh....i love this!


Why did the chicken cross the road?


GEORGE W. BUSH We don't really care why the chicken crossed the road. We just want to know if the chicken is on our side of the road or not. The chicken is either with us or it is against us. There is no middle ground here.


COLIN POWELL Now at the left of the screen, you clearly see the satellite image of the chicken crossing the road.


HANS BLIX We have reason to believe there is a chicken, but we have not yet been allowed access to the other side of the road.


SADDAM HUSSEIN This was an unprovoked act of rebellion and we were quite justified in dropping 50 tons of nerve gas on it.


JACQUES CHIRAC We are chickens, and will veto any resolution that may force us to cross a road. It isn't safe.


DR. SEUSS Did the chicken cross the road? Did he cross it with a toad? Yes, The chicken crossed the road, But why it crossed, I've not been told!


ERNEST HEMINGWAY To die. In the rain. Alone.


MARTIN LUTHER KING, JR. I envisage a world where all chickens will be free to cross roads without having their motives called into question.


GRANDPA In my day, we didn't ask why the chicken crossed the road. Someone told us that the chicken crossed the road, and that was good enough for us.


JOHN LENNON Imagine all the chickens crossing roads in peace.


ARISTOTLE It is the nature of chickens to cross the road.


KARL MARX It was an historical inevitability.


VOLTAIRE I may not agree with what the chicken did, but I will defend to the death its right to do it.


RONALD REAGAN What? chicken?


CAPTAIN KIRK To boldly go where no chicken has gone before.


ALBERT EINSTEIN Did the chicken really cross the road or did the road move beneath the chicken?


BILL CLINTON I did not cross the road with THAT chicken. What do you mean by chicken? Could you define chicken, please?


COLONEL SANDERS I missed one?

Chief-Cross-Re (hahaha)

Courtroom howlers

These are from a book called "Disorder In The Court" and are things people said in court, word for word, taken down and now published by court reporters - who had the torment of staying calm while these exchanges were taking place.

Q: What is your date of birth?
A: July fifteenth.
Q: What year?
A: Every year.

Q: What gear were you in at the moment of the impact?
A: Gucci sweats and Reeboks.

Q: This myasthenia gravis, does it affect your memory at all?
A: Yes.
Q: And in what ways does it affect your memory?
A: I forget.
Q: You forget. Can you give us an example of something that you've forgotten?

Q: How old is your son, the one living with you?
A: Thirty-eight or thirty-five, I can't remember which.
Q: How long has he lived with you?
A: Forty-five years.

Q: What was the first thing your husband said to you when he woke up that morning?
A: He said, "Where am I, Cathy?"
Q: And why did that upset you?
A: My name is Susan.

Q: Do you know if your daughter has ever been involved in voodoo or the occult?
A: We both do.
Q: Voodoo?
A: We do.
Q: You do?
A: Yes, voodoo.

Q: Now doctor, isn't it true that when a person dies in his sleep, he doesn't know about it until the next morning?

Q: The youngest son, the twenty-year old, how old is he?

Q: Were you present when your picture was taken?

Q: So the date of conception (of the baby) was August 8th?
A: Yes.
Q: And what were you doing at that time?

Q: She had three children, right?
A: Yes.
Q: How many were boys?
A: None.
Q: Were there any girls?

Q: How was your first marriage terminated?
A: By death.
Q: And by whose death was it terminated?

Q: Can you describe the individual?
A: He was about medium height and had a beard.
Q: Was this a male, or a female?

Q: Is your appearance here this morning pursuant to a deposition notice which I sent to your attorney?
A: No, this is how I dress when I go to work.

Q: Doctor, how many autopsies have you performed on dead people?
A: All my autopsies are performed on dead people.

Q: All your responses must be oral, OK? What school did you go to?
A: Oral.
Q: Do you recall the time that you examined the body?
A: The autopsy started around 8:30 p.m.
Q: And Mr.. Dennington was dead at the time?
A: No, he was sitting on the table wondering why I was doing an autopsy.

Q: Are you qualified to give a urine sample?

Q: Doctor, before you performed the autopsy, did you check for a pulse?
A: No.
Q: Did you check for blood pressure?
A: No.
Q: Did you check for breathing?
A: No.
Q: So, then it is possible that the patient was alive when you began the autopsy?
A: No.
Q: How can you be so sure, Doctor?
A: Because his brain was sitting on my desk in a jar.
Q: But could the patient have still been alive, nevertheless?
A: Yes, it is possible that he could have been alive and practising law somewhere

Sunday, May 06, 2007

Iman Semut dan Iman Manusia


Suke kisah ni, sebagai peringatan utk diri sendiri... :)


IMAN SEMUT...Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi AllahSulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi Allah Sulaimanmerasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering ditengah-tengah padang pasir yang tandus. Nabi Allah Sulaiman pun bertanyakepadasemut: " Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu". Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tanganALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus ini adarezeki untuk ku". Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: " Wahai semut,berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyakmana engkau makan dalam sebulan?" Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan".Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan: "Kalau kamu makan hanya sebiji gandumsebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong". Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dandimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalambekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut didalam bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan.Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanyadimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman menemplaksemut:"Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah".Jawab semut: "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada diatas batu aku pasti makan apapun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itudatangnyadaripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila kamumasukkanaku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku takpercaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan duabulan. Aku takut kamu lupa". Itulah Iman Semut!!
IMAN MANUSIA??Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kuburorang mati. Kerja korek kubur orang mati bukan kerja orang ganjil. Bila ada orang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu.Tetapiyang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanammayat.Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik kerumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kubur untukkorek balik.Dia nak tengok macam mana rupa mayat setelah di INTERVIEW oleh MunkarNakir.Dia korek 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur, 50 kubur sampai 100 kubur.Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya: "YaImam, kenapakah daripada 100kubur orang Islam yang aku gali, dua sahajayangmana mayat di dalamnya masih berhadap kiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?". Jawab Imam Suffian:" Diakhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islamyang percaya rezeki itu di tangan Allah. 98 orang lagi tidak percaya bahawarezeki di tangan Tuhan". Itulah sebabnya apabila umat Islam tertekan dengan SOGOKAN duit yang banyak, biasanya, iman dia akan beralih. Nyatalah imansemut lebih kuat dari iman manusia.
Kata Saidina Ali kepada Kamil: " ILMU ITU LEBIH BAIK DARIPADA HARTA, ILMUMENJAGA ENGKAU DAN ENGKAU MENJAGA HARTA, ILMU MENJADI HAKIM, HARTA DIHAKIMKAN, HARTA BERKURANGAN APABILA DIBELANJAKAN DAN ILMU BERTAMBAHAPABILA DIBELANJAKAN".

Atashinchi



Haha..ske tgk atashinchi sbb katunnye simple.jln citenye menyebabkan kita tertanya2 apa yg tjadi seterusnya..highly recommended bg org yg suka katun bercirikan santai.

Congratz!!


Congratz buat sepupuku Syifa Izzati Zainul Arifien kerana bjaya mendapat tempat kat UM. Belajar ubat banyak2 tau.Semoga menjadi pharmacist yg berjaya di masa hdpn.Ganbatte!!!


Maafkan Aku Kucem!!!


Maafkan aku!!!maafkan aku kerana melanggarmu.kau hadir tanpa amaran.kau berlari tanpa melihat kiri kanan.aku sedar akan kecomelanmu ketika kau berlari menghala ke tgh jalan tapi tidaklah sempat aku brake.bukan salahmu wahai kucing..bukan salahmu...tapi salahku jua kerana memandu laju.maafkan aku jua yang tidak menjenguk keadaanmu kerana aku dilorong kanan dan dekat dgn traffic light.maafkan aku....bukan niatku utk berlaku kejam.janganlah kau tuntut aku di sana kerana aku tak sengaja dan aku telah menyesal memperlakukanmu sebegitu rupa.moga kau tenteram di surga...maafkan aku si kucem comel..

Thursday, May 03, 2007

under construction!!!!

i'm thinking of renovating this blog and try a new template.sorry for any inconvenience...!

Mission Accomplished!!



finally, i had completed my study.what a relieve!i'd sacrificed my almost everything to come up to this.now i have approximately 2 weeks to be home and do nothing b4 my result is out.once it's out,everything need to be done to settle my degree n scholarship application.not now,my dear...i dun wanna think bout that yet.just enjoy it n be free willy!!(free willy?)


p/s : can't wait 4 graduation day!!!