Thursday, May 17, 2007

Erin Brockovich

Dulu dh tgk cite ni tapi tak paham. semalam tgk baru paham(sbb dh blajar law kot)..kui3. kisah ni kisah benar.Erin seorg kerani beranak tiga kat sebuah law firm ni.die berusaha keras nak saman sebuah syarikat utiliti terbesar kat US iaitu PG & E sbb lebihan2 toksik yg ada chromium 6 menyebabkan ramai penduduk kat situ sakit dan mati (termasuk ayam dan katak).sakit2 kanser,tumor, gitu2 la.tapi diorg ni sume ingatkan bukan disebabkan oleh kilang kat umah diorg tu.sbbnye PG & E dah edarkan risalah yang lebihan2 tu ada chromium 3 (yang tak bahaya) bukan chromium 6 (yang bahaya).jadi penduduk2 ni pn percaye la.erin jd suspicious sbb syarikat tu bayar sume bill ubat diorg ni n nak beli tanah diorg dgn harga yg murah.bila dia siasat2 tgk2 hampir semua penduduk sakit yg mana simptom2 nya sama dgn yg boleh disebabkan oleh chromium tu.memula bos die (lawyer firm tu) xnak amik kes tu sbb risky (takut kalah-syarikat tu besar) tapi akhirnya berjaya dipujuk erin dan die bersatu dgn seorg lawyer yg hebat utk menanggung kosnye.yang terharu nye, erin kenal sorg2 penduduk kg tu dan berjaya tawan hati mereka dan jadi sgt rapat ngan diorg.(FYI-penduduk2 tu lebih kurang 600 org).erin pegi kat setiap umah dan mintak sign diorg sbb nak kenakn jugak syarikat jahat ni.last2 hakim bg judgment PG & E kena bayar 333juta dolar iaitu jumlah terbesar dlm sejarah kat US.bagus la erin ni, usaha keras walau gaji tak berapa.tapi bos die bg jugak 2 juta sbb usaha keras dia tolong penduduk2 tu. syabas erin,penegak keadilan! nak tau lagi-cari la dalam tenet. dalam http://www.donnacooperoboyle.com/brockovich.htm ada gambar erin yang sebenar(julia robert pun ade)

No comments: