Tuesday, December 16, 2008

kuih


bahasa teganu : "kayu kkhamak"

aku sangka ialah kayu keramat
tapi umi aku kata sebenarnya ialah kayu gamat
mungkinkah nama sebenarnya ialah kayu gamat tapi orang teganu silap dengar?
ataupun memang sebenarnya kayu keramat?
ntah la
tolong la beri jawapan

kes silap dengar ni memang kronik
contohnye sahabat aku, orang penang
aku cakap kat die kuih seri muka kat teganu dipanggil 'tok haji serban(g)'
(kan bentuk kuih tu macam tok haji pakai serban(g))
tapi beberapa bulan lepas tu
dia panggil kuih tu
'mak haji terbang'
adushhh
moral of the story 1 : apa yang kita dengar mungkin salah walaupun kita rasa benda tu betul.
moral of the story 2 : jangan dengar cakap2 orang,siasat dulu

2 comments:

BonD JeLLa said...

aku rasa kayu gamat laa..(setuju ngn umi mu)
sbb bentuk kayu kkahmat macam bentuk gamat yang not alive!
(not alive=kaku=kayu)

rai said...

kalo macam tu bukankah patut jadi gamat kayu?atau gamat kaku?