Saturday, December 06, 2008

Pakai Minyak Wangi Alkohol


Hukum pakai minyak wangi yag ada alkohol-

aku pernah tanya tokki aku pasal ni, dia kata boleh pakai sebab al-khamr tu definisinye yang boleh consume.kalo xleh consume, macam alkohol buat minyak wangi tu bukan al-khamr namanye(kalau telan mati kot huhu).tapi aku tanye lecturer aku lam kelas katanya tak boleh dan respon bdak-bdak kelas aku masa aku tanya : of kos la tak boleh(tapi aku rase sbnrnye diorg tu pakai-uhuk2).to be frank, aku xde pun minyak wangi, baik Kedai Badan (body shop) ataupun minyak wangi pasar malam aku xde.sebabnye dose laa kalo pakai smpai org lain leh bau.aku cume selek2 yg membe2 punye kalo nk gi extra class dr.baha - xsempat mandi le.aku cume pakai deodorant nivea, walaupun wangi sket tapi baunye akan hilang dalam beberapa minit..by the time aku sampai kelas aku adalah bau-less(perjalanan gi kelas 15 minit dong).passer-by x perasan ah,melainkan tetibe die gi hidu ketiak aku.ah,pelik tu.

Aku rungsing pikir pasal ni coz aku suke pakai toner jonhson&johnson yang ade alkohol.

Jadi, aku telah serve di internet dan jumpa keputusan yang reliable.

Jemaah Ulama' Majlis Agama Islam Kelantan kata boleh pakai...hoyeh hoyeh

tak caye?bukak la link ni.

http://www.e-fatwa.gov.my/mufti/fatwa_search_result.asp?keyID=998

Terengganu pun same aku rase coz tokki aku pn member mufti gak.

Tapi aku xtau adakah alkohol dalam toner johnson&johnson tu dibuat dari proses pembuatan arak.jadi aku meminta fatwa dari hati dan hati aku berkata johnson&johnson xproses arak.saya tahu anda juga merasakan begitu.

Jadi, aku x buang la toner tu.lalala~
Eh jangan pulak anda terus gi borong perfume banyak2 kat kedai dan berwangian2 gi kelas.dose la kalo org terbau.kalo nk guna alasan 'ala,mana org bau'..depends ar.lu pikir la seniri.aku rase aku dah cukup wangi dah ahahahaha
-aku wangi

No comments: