Saturday, March 28, 2009

Wahai Aku


Sahabat Part 1:


NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan Al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya :

Pertama:Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan...

Kedua:Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).

Ketiga:Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat:Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yangmenimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima:Sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,Lidahmu basah dengan berzikir kepadaPenciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, ..dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang Memilikimu."


Sahabat Part 2

-Carilah sahabat yang menarikmu ke syurga, jangan cari sahabat yang tarik ke arah neraka
-hadis yang aku belajar lam kelas ethic & fiqh (ustaz abdul kabeer hussin solihu):
bunyi nye lebih kurang cani (sori ye matan tak tepat):
sahabat yang baik ngan sahabat tak baik ialah macam ni -
kalau kawan dengan tukang besi akan kena serpihan2 bara pastu baju pn terbakar.
kalau kawan dengan penjual minyak wangi kalo die tak bagi minyak wangi tu pun baju kite lekat ngan bau2 wangi.ummm wanginyee

*sahabat part 1 ialah aku copy paste
*sahabat part 2 ialah aku karang sendiri-sangat berseni kan?

Friday, March 27, 2009

Methods of Da'wah

one day in IRK -
a girl dressed indecently passed through a few guys (presumably soleh)
instead of turning away, they stared at the girl like the stare of an owl
yes, they intended to make the girl feel guilty
but what about them then?they are supposed to turn away was they not?
she wanted to be looked at,and they fulfill it
-call themselves a da'ie but they keep stereotyping others-that's not a prophetic da'wah
da'wah?process of transformation
transform ourselves and others into ideal human beings
so we all have to be tranformers~!
or 'pepenukar' as peah had termed it
who wants to be megatron raise your hand

*ape aku nak jawab exam methods of da'wah nie.takutnye.
*ala lambat lagi la

Here it comes again...

exam
o yeah
demi membawa hadiah bermakna untuk umi ngan abah
(kalo umi baca terharu nih)

*umi, asyik baca TKO je baca la blog ni pulak
*jaja, aku tau kamu sedang baca dan berhasrat nak gitau umi hahaha

Kaler Kaler

24 March
Siti : weh esok pakai tudung pink tau gitau seme org
-aku bagitau semua [tapi lupa ckp kat fatin]

25 March
-semua pakai kaler pink kecuali fatin.
Fatin : sampai ati x cakap kat akuuuu~

Siti : esok kaler biru pulak tau
-aku - gitau semua org termasuk Fatin

26 March
-semua pakai kaler biru (kecuali nabila sebab baju biru die basuh)
-tapi xde kelas ngan Fatin pulak

*fatin maafkan aku

Sunday, March 15, 2009

Aku dan tangan sakitku

Aku bangun pagi 2 hari lepas tengok tangan aku bengkak macam incredible hulk (exaggerate sket).lalu aku pn pegi ke klinik uia.doktor yang merawat aku ialah dr shafeeq, foreigner ckp melayu.katanya ada 3 punca sebab kemungkinan:

1 - banyak sangat tulis
[possible gak tapi xde la aku salin nota criminal ngan consti sampai kertas berasap]

2 - angkat barang berat
[pun possible gak beg duit aku yang penuh dengan duit syiling boleh dikategorikan sebagai barang berat]

3 - digigit insect
[kata umie kalsom - ada lipan lam bilik kau x.. bawah baju ko yang bertimbun2 tu]
[kata siti - bukan kena burung belatuk dan sebagainye]
[kata aku - digigit ikan paus]


[aku sangat gumbira esemen consti rupenye bukan kena hantar 8 pagi esok tapi 8 malam.yey boleh tangguh lagi]

Saturday, March 14, 2009

menarik nye

keyboard kat cc ni xde huruf yang duduk antara o dan { .menarik bukan

hai aa khabar etang tadi saya egi jalan2 rasa enat tai hei la jugak
leas maghrib baru samai astu egi makan.astu hujan.astu wat assignment malam ni kna hantar.malas la tai teraksa.markah unya asal.ish2 ening2.bila nak sia.

hahaha best

Jaya Jusco dan Maghribku

no komen on tajuk di atas

aku telah membelah barang berikut kat jj

1. hadiah bday untuk zie
2. spray untuk baju
3. tshirt turtle neck
4. 6 mini tartlets rm8.88+tax rmo.4o [sedap gile nanti aku letak gambar]
5. syampu

itu saja! amazing~

Wednesday, March 11, 2009

Siapa Aku

Click to view my Personality Profile page

Aku Dan Kerja Gila

"bila kau fikirkan ragu-ragu usahamu tak menentu"
itulah tajuk karangan aku pada hari ini.
jk.
tu lagu masa aku kecik2 slalu dengar zaman kegemilangan rashid sidek
ya..bila kita yakin kita pasti boleh
dengan usaha and doa, of course
tapi aku disuruh untuk berpijak atas bumi yang nyata
bumi.yang.nyata.
bumi ini bukan kenyataan
bumi ini khayalan yang mengaburi mata manusia
takde pape pun yang nyata atas muka bumi ni
adakah esok itu nyata?
adakah sahabat itu nyata?
adakah hidup itu nyata?
[ IMPOSSIBLE IS NOTHING-aku masih mahu teruskan kerja gile itu]

Tuesday, March 03, 2009

Hujan Yang Turun...O Yeah

aku mahu balik mahallah
tapi hujan lebat
malam ini ade kelas dr mahanun
huuu...huuu...
seronoknye hujan
smua org terkandas xleh balik
ha ha ha ha ha
(ah jahatnye aku)