Sunday, May 31, 2009

Selamat Pengantin Baru Hafiz & Zuraidah

maka sudah selamat pakcik ku menikah dengan kakzue

(sekarang sudah naik pangkat jadi cik zue)

gambar xde lagi next time la ye

yang paling menarik hatiku ialah...


one of the hantaran from the pengantin perempuan's side is this exact cupcake~

usually cupcake yang biasa dijual di bazar2 is tasteless

rupa cantik rasa hampeh

but this one is marvellous

it makes me shut my eyes when eating it n have a nice look too

nice design (more design in ilovecuppacakes.com), great vanilla taste

5 stars~

Wednesday, May 27, 2009


Hasbunallah wanikmal wakil

Nikmal maulana waanikman nashir


Bila hati gelisah

Tak tenang, tak tenteram

Bila hatimu goyah

Terluka, merana


Jauhkah hati ini

dari Tuhan dari Allah

Hilangkah dalam hati

dzikirku,imanku


Hanya dengan Allah

Hatimu akan menjadi tenang

Dengan mengingat Allah

Hilanglah semua kegelisahan

Cukuplah hanya Allah

Hati bergantung dan berserah diri


-aunnur rofiq lil firdaus

Monday, May 25, 2009

Cane nak jadi seorang yang sihat

Seorang lecturer di aikol telah menampal ini di pintu biliknya
minta izin ya sir/madam untuk menulisnya di sini

The Holy Prophet (SAW) said:

1) Four things that make your body sick:-

a-excessive talking
b-excessive sleeping
c-excessive eating
d-excessive meeting/outing eith people

2) Four things that destroy the body:-

a-worrying
b-sorrow (sadness/grief)
c-hunger
d-sleeping late at night

3) Four things that make the face looking dull and haggard:-

a-lying
b-being disrespectful (knowingly)
c-baseless arguments
d-excessive immorality

4) Four things that make the face glow and shine:-

a-piety
b-loyalty
c-generosity and kindness
d- helpful to others without being asked

5) Four things that make the rizqi (sustenance) stop:-

a-sleeping till late in the morning (from fajr to sunrise)
b-not performing fardhu or irregular at prayer
c-laziness/idleness
d-treachery/dishonesty

6) Four things that bring/increase rizqi

a-staying up in the night in prayer
b-excessive repentance
c-regular chyarity
d-zikr (remembrance of Allah)

tangga dan tali

dipanjat tangga tinggi-tinggi sangat gembira ada di puncak
lihat saja yang lain semua di bawah
yang di bawah menjerit
'hati-hati ada tali di kaki.nanti tersadung'
jawabnya
'ah aku di atas kamu di bawah apa tau'
jika dijenguk utk lihat tali kecil itu maka akan terjatuh
tidak ada cara lain maka teruslah dia berdiri
sedangkan boleh saja melangkaui tali itu
jika dibantu dengan arahan dari yang di bawah

Wednesday, May 20, 2009

Masih ada rupanya insan berhati mulia

Berjalan aku ke lab komputer aikol selesai saja aku mengisi perutku di econs.seperti biasa aku meluru ke lab aikol demi mengisi waktu yang masih bersisa satu jam sebelum ustaz datang.berdetik saja jarum pendek jam rolex gold tulenku (tak caye ke) ke nombor 11, aku meluru ke kelas.berlegar2 aku di hadapan kelas kerana ustaz belum datang.uncle Ng tiba2 bersuara, "ah ustaz sms cakap takde kelas".sophi sophiana (pelik kan nama dia) melompat kegirangan.Fifa meluru kembali ke lab komputer aikol, lalu aku ikut bersamanya.lalu aku duduk di hadapan komputer HP walaupun di whiteboard tertulis "HP computers are under maintenance, please use DELL".ah, peduli apa aku.tidak ada apa-apa yang tidak kena dengan komputer ini di mata aku.tiba-tiba terlintas di fikiran aku "oh ya..aku ada nak kol orang".ku buka beg putih ku yang dibeli di jusco wangsa maju dan mencari henset ku.tak nampak.lalu aku korek beg itu.tak ada.lalu aku terbalikkan beg aku, termuntahlah semua barang termasuk sampah sarap yang lupa dibuang.tiada kelibat henset samsung hitam itu."henset hilang~", jeritan ku didengari di seluruh pelusuk lab komputer yang berbau masam itu(kata abang technician ada binatang mati dalam aircond).
Bermulalah kisah aku mengenali hati dan budi manusia.sahabatku menghulurkan hensetnye "ambik la pinjam enset kol sape2 yang penting".lalu aku ke kelas membuat bising.seorang kawan aku aku jarang2 menegurnye (bukan aku sombong ye, die macam pendiam je) menawarkan telefon samsung nya untuk aku guna.lalu kawan disebelah menawarkan simkad celcom nya pula untuk aku guna.pakcik2 polis juga bertanya.pulangnye aku ke bilik, aku memberi tahu beberapa orang tentang kehilangan samsung hitamku itu, lalu ku terima panggilan telefon dari kawan yang bernama siti saleha yang bertanya "camane leh hilang".aku juga menerima sms dari kawan2 lain.
malamnya aku pergi meeting, juga aku menerima ucapan2 takziah dan pelbagai ekspresi muka terkejut.ada yang mengerutkan kening, ada yang membesarkan mata, ada yang memegang tangan.ah, ganjil bukan?semua berminat dengan cerita henpon hilang.sungguh ambil berat mereka ini.tatkala aku set status di ym aku sebagai 'henset hilang' sepupu ku syifa mula2 skali bertanya.diikuti dengan beberapa insan lain.
keesokan harinya sampai saje aku ke kelas sekali lagi aku ditanya bertalu2 'dah jumpe ke'.kawanku dari china yang bernama jia xue a.k.a fatim juga bertanya soalan yang sama.bezanya soalan itu ditanya dalam bahasa inggeris slang cina.hahahaha.uh termerepek la pulak.berbalik kepada cerita, ayah aku tiba2 menelefon.sedang ustaz mengajar aku menjwab telefon itu sedangkan aku di barisan hadapan sekali.ah, betapa selamba nya aku.ayah aku memberitahu ade orang sudah menjumpai henset aku.hati ku menjerit 'weeeeee~'.aku menjerit, 'henset dah jumpa~'.ustaz memberi jelingan maut.tanpa mempedulikannya aku menceritakan apa yang telah ayah aku beritahu.
aduh panjangnye cite ni penat aku nak taip.kesimpulannya budak tu dah pulangkan henset aku.sekarang mereka bertanya lagi 'camane leh jumpa henset'.itulah yang aku perlu terangkan kepada setiap sahabat2 yang sangat caring ni.penat la pulak nak explain.tu belum masuk 'eh henset ko hilang eh hari tu'
.......
baik kan kawan2 aku?
uiks cam novelis la pulak
buang tabiat.
next post...ramai rupanya insan yang kejam

Tuesday, May 19, 2009

Selamat Hari Guru~

Terima Kasih Ya Ustaz..
mengajar kami arab macam budak tadika

sabar ye ustaz

kitorang memang macam ni

jangan marah ye kami slalu ponteng

maafkan juga sophi sophiana si cheerleader yang bising

kami tau ustaz pun boring tengok muka kitorang hari2

sebab tu kot ustaz kensel kelas sekarang hua3

mekasih jugak dekat uncle2 polis yang pemurah

belanja kitorg celebrate hari guru kat KDE

walaupun kena tipu tapi kitorg redha
(uncle wan ckp hari tu celebrate birthday die..kitorg beria2 beli hadiah)


Thursday, May 14, 2009

Cafe Econs

Waktu rehat kelas arab di cafe econs...

aku : teh tarik satu

abang cafe : minum ke bungkus

aku : minum

abang cafe : minum sini?

aku : aah minum sini

abang cafe : cepat2 ambik kusi [sambil berpaling pada akak cafe]

Wednesday, May 13, 2009

Kepada kawan2 yag sanggup membantu

Salam.... Terus terang saya sebenarnya malu dan tak sedap hati nak gitau,


tapi terpaksa juga gitau sebab
kedudukan kewangan saya dalam keadaaan tenat.Nak tolong saya tak.?


Harap2 korang mau tolong la..(tu pun klu ingat kawan2 la) Klu rasa nak tolong, datang la beramai-ramai ke halaman rumah saya hujung minggu ini.....


sbb aku akan buat lelongan beberapa barang milik aku yang aku rasa boleh cover aku sikit. (kalau ada kawan2, usung mai skali, lg ramai lagi baguih)


Kalau ada yang berminat.... datanglah biar senang sikit pilih .... aku sertakan gambar barang-barang yang bakal di SALE nanti….


Klau yg tak dapat datang takpa... tgk la gambar barang2 yg aku attach nie… klu berminat book dulu... byr muka seberapa yg korang mampu dulu...


Semua dijual dengan harga kemampuan kawan2 ........ janji jgn mtk free .... janji aku tak rugi sudahlah....


Sebagai seorang sahabat, aku harap anda semua dpt tolong. Hari ni hari aku , esok lusa aku pulak akan tolong korang.


Tolonglah !!! Aku tengah sengkek nih..... Tolong datang yea jangan tak datang...tak sanggup tgk depan umah..banyak sgt... tak terpakai dah.. huhuhuuu...




JASAMU DIKENANG….

Muslim Planet

It was late in the evening when me and my mother (Umi) was going home from the nearest Giant. While she was driving she asked, “Do you see what a great world we are living in. Can you imagine the sky we are looking at, above it is actually the universe, and our planet is just at the corner of the galaxy?” I then replied, “Yeah, it’s hard to imagine we’re just a small dot. Tiny,tiny dot in the galaxy. You know what, I think it’s possible that there might be another planet that’s just like the earth, because, you know, there’s so many galaxies in the universe. Thousands and thousands of it… it’s possible that in other galaxy other planet is in the same place just like the earth and there might be other creatures too. I always believe that there are aliens…like…in the form of small creatures in the sea.” She replied, “Well, it might be that there’s none too. Allah is great; it might be that the earth is the only strategic planet in the universe.”

Looking outside the window, staring at the glances of people and cars that pass by, I realized that the world is full of possibilities, people can imagine, experiment, discover but all matters in the universe is in the hand of Allah. “Ehm..you’re right. It’s interesting, the earth is not too far, but not too close to the sun. Everything is set up by Allah. Anyway, do you know that the scientists found a new planet, and they discovered that there are traces of water and even ocean? It’s in the newspaper”. My mother smiled and replied, “Then we can give it to America so that their people can occupy it. Let they stay there and do whatever they like, then they don’t bother others anymore”. I laughed, and said “Umi, why not we muslims move there and make a planet of our own! It’s great, we can implement Islamic law, no other people will disturb us and we will live peacefully. The non-believers stay in the earth, and do whatever they like”. I then know what a brainy mother I have when she said “We already have a planet of our own. It’s the heaven”.

Pondering her words, I kept silent along the way until I reached home.

cewah!

Friday, May 01, 2009

Cendawan Angkasa


ah ape ni
ganjil kan?
rumah aku tengah renovate
disebalik timbunan kayu tetiba tumbuh benda alah ni
penat aku menonggeng akhirnya dpt gambar
aku pegang n then pegang idung
bahaya ni
takut kena selsema cendawan